Outdated browser. For a better user experience, please update your browser.

  • Home
  • News
  • Publicatie in Optimodaal Goederenvervoer van het Vlaams Werkgeversplatform van VOKA
19/09/2023

Publicatie in Optimodaal Goederenvervoer van het Vlaams Werkgeversplatform van VOKA

Minder Tankwagentransporten door nauwe samenwerking (Ineos Phenol)

De fabriek van lneos Phenol in de Antwerpse haven beschikt al meer dan 20 jaar over een steiger die klanten toelaat om producten op te halen per lichter. Sommige klanten verkiezen om per spoor te werken, maar door de lay-out van de site is het niet mogelijk om een spooraansluiting aan te leggen.
Toen het bedrijf ADPO op de naburige concessie een spoor- ontsluiting plande, sprak het voor zich om onderlinge afspraken te maken, zodat Ineos Phenol daarvan ook gebruik zou kunnen maken.
Voor een vlotte verbinding tussen beide concessies legde ADPO een pijpleiding aan.

Het product fenol wordt eerst gestockeerd in opslagtanks bij ADPO en wordt nadien overgeladen naar ketelwagens voor het spoorvervoer naar de klant, vooral via bloktreinen.
Het vervoer van kleinere volumes naar verschillende bestemmingen binnen Europa gebeurt als verspreid vervoer, met een langere doorlooptijd en een moeilijkere organisatie. Op die manier worden 3.000 tankwagentransporten per jaar uitgespaard.

De doorgedreven samenwerking tussen 2 private spelers kon uiteraard enkel tot stand komen met goede onderlinge afspraken, zowel naar minimale volumes als naar grondgebruik, aangezien de pijpleiding van ADPO over de concessie van lneos loopt.

Bron: Brochure Optimodaal Goederenvervoer van VOKA