Outdated browser. For a better user experience, please update your browser.

  • Home
  • News
  • Duurzame pionier start met operationeel batterijpark in Haven van Antwerpen-Zeebrugge
16/11/2023

Duurzame pionier start met operationeel batterijpark in Haven van Antwerpen-Zeebrugge

Het logistieke havenbedrijf Antwerp Distribution and Product Operations, beter gekend als ADPO, lanceert in samenwerking met het bedrijf Zenobé Belgium een groot operationeel batterijpark in de Haven van Antwerpen-Zeebrugge. Via honderden batterijen in vijf grote containers zal de Antwerpse chemiespeler haar overschot aan groene energie - onder meer afkomstig van 4000 zonnepanelen op hun magazijn - massaal kunnen opslaan en hergebruiken. ADPO speelde het voorbije decennium al vaker een voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid, waarvan het bedrijf nu ook de vruchten plukt.


De logistieke dienstverlener voor de chemiesector in Beveren, gespecialiseerd in de opslag van o.a. fijnchemicaliën, viert dit najaar haar 35-jarig bestaan. En dat doen ze met een nieuw duurzaam wapenfeit. Zo wordt er momenteel een groot batterijpark geplaatst met vijf batterijcontainers, dat goed is voor de opslag van zes megawatt aan groene energie, vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van 300 gezinnen. Dat batterijpark - letterlijk volgestopt met batterijen - komt er om de overschot aan zelf opgewekte groene energie te kunnen opslaan. ADPO is daarbij alvast een 'early adopter', want het is zo goed als één van de eerste batterijparken van die omvang dat operationeel zal zijn in de Haven van Antwerpen-Zeebrugge. In totaal gaat het om een site van 22.000 m2, iets meer dan drie voetbalvelden groot.

Voor dit nieuwe duurzame initiatief werkt het havenbedrijf samen met Zenobé Belgium, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het recycleren van oude elektrische autobusbatterijen. Om even te kaderen: autobusbatterijen met minder dan 80% laadcapaciteit worden doorgaans als afval verwerkt omdat ze niet meer efficiënt kunnen opladen. Maar die batterijen beschikken op dat moment wel nog over 80% van hun capaciteit. Het is die 80% aan energie die Zenobé Belgium wil ‘redden.’ En daar komt ADPO om de hoek kijken. Want de logistieke speler verbruikt zelf op haar site slechts 300 Megawatt aan energie, terwijl hun zonnepanelen 1650 Megawatt opwekken. Dat betekent dus theoretisch dat ze gemiddeld een overschot van maar liefst 1350 Megawatt hebben.

Door al die energie in een groot batterijpark te stockeren, krijg je een soort van mega-batterij waar de overtollige energie kan worden opgeslagen”, aldus CEO Filip De Dycker. “In ons geval gaat het hier om de stockage van vijf keer 1,2 megawatt, die we slim gaan inzetten.”


Recyclage van groene stroom

De opgeslagen groene energie zal APDO nu op drie manieren recycleren. Zo zal een deel gebruikt worden om ’s nachts onder meer hun elektrische vorkheftrucks op te laden. Het is slechts één voorbeeld, maar op die manier zal het bedrijf de dieseluitstoot in het eigen productieproces nog verder kunnen verminderen met in totaal 500 ton CO2 per jaar.

Daarnaast zal het bedrijf de groene energie in de batterijen verkopen via daytrading, via de beurs dus. Op een dag met weinig zon of geen wind zal ADPO de nodige energie aanleveren en zo mogelijke fluctuaties op het elektriciteitsnet helpen opvangen. Bedoeling is zelfs dat ze een deel van het capaciteitsnet worden en zo het elektriciteitsnet in ons land helpen balanceren.

Alles samen staat tegenover het batterijpark een investering van 5 miljoen euro. Maar het is niet de eerste - en allicht ook niet de laatste - keer dat ADPO een voortrekkersrol speelt als het gaat om duurzaamheidsinvesteringen. Meer nog: in de chemiesector speelt het bedrijf een absolute pioniersrol op vlak van duurzaamheid.


Dubbel zoveel containers van de baan houden

ADPO haalde zo in 2019 een Europese primeur met de bouw van een zonnespiegelpark, dat groene warmte op basis van geconcentreerd zonlicht genereert, waardoor het haar CO2- uitstoot drastisch kon verminderen. Daarnaast telt de site in totaliteit 10.000 zonnepanelen en is bijna het volledige wagenpark elektrisch of hybride. In 2014 waren ze al het eerste bedrijf dat haar trucks liet rijden op LNG, op dat moment één van de meest ‘cleane’ brandstoffen voor vrachtverkeer. En ook nu wordt er weer verder gekeken naar investeringen in waterstof en elektrische trucks.

Bovendien koos de logistieke speler er vorig jaar voor om jaarlijks 12.000 containers - op een totaal van 40.000 - over het water en niet langer via de weg te vervoeren. Tegen 2025 willen ze dat aantal verdubbelen, waardoor er nog eens 12.000 extra vrachtwagens van de baan zullen verdwijnen.

Bedrijven die te lang navelstaren en geen maatschappelijke impact creëren missen de boot”, stelt Filip De Dycker. “Minder CO2-uitstoten, die missie zit in onze bedrijfs-DNA. Ons duurzaam verhaal is geen verkoopspraatje, dat hebben we de voorbije jaren bewezen en zullen we blijven doen.


Duurzaamheid loont

ADPO, goed voor zo'n 350 medewerkers, viert dit jaar haar 35-jarig bestaan en zal daarvoor nota bene in Waasland, samen met het bebossingsbedrijf Forest Fwd, een eigen bos aanplanten. Het is de kers op de taart van ruim tien jaar lang intensief investeren in duurzaamheid. Het legde hen geen windeieren op, zo blijkt.

Onze duurzame visie heeft geloond”, benadrukt De Dycker. “We hebben de voorbije 10 jaar onze omzet jaarlijks zien groeien. Het biedt ons vandaag een competitief voordeel: bedrijven komen namelijk bij ons aankloppen, omdat ze weten dat wij al veel verder staan dan concurrenten op vlak van duurzaamheid, en bijgevolg een deel van de oplossing zijn. Dat is in deze moeizame klimaattijden een argument dat elke dag alleen maar zwaarder doorweegt.”

ADPO Logistics Park Promo Zenobe